main top

Hogyan írj meg egy cikket 30 perc alatt

2010. június 11. péntek 06:43


Hatékony szövegírás

Néha észreveszed magadon, hogy hajlamos vagy halogatni az írást, és már hetek óta nem írtad meg a soron következő hírleveledet, blog bejegyzésedet, vagy cikkedet? Itt egy kevesek által ismert stratégia, amivel Te is megnövelheted az írói hatékonyságodat.

Ugye milyen fantasztikus lesz, ha követve ezt a néhány egyszerű lépést, hamarosan Te is elmondhatod magadról, hogy egy átlagos, 400-500 szavas blogposzt megírásához nettó 30 percet töltesz a monitorod előtt? Ebből a cikkből elleshetsz néhány trükköt, így rövid időn belül hatékonyabban írhatsz.

Amikor megfigyeled, hogy egy-egy feladatra mennyi időt fordítasz, akkor elkezdesz azzal foglalkozni, hogy mennyire vagy ebben eredményes. Amint a figyelmed középpontjába kerül a hatékonyság, akkor a tudatalatti elméd gyártani fogja az ötleteket, hogy milyen módon lehetne fejlődni ezen a területen. Úgyhogy itt is igaz, hogy amire koncentrálsz, az nőni fog, azaz amire figyelsz, abban fejlődni fogsz.

7 lépés, amivel radikálisan lecsökkentheted az írással töltött idődet

 1. Vezess egy táblázatot
 2. Készíts egy listát
 3. Csökkentsd le a témák számát
 4. Ne tartsd magadban a jó ötleteket
 5. Versenyezz az idővel
 6. Koncentrálj
 7. Használj felsorolásokat a szövegben

Vezess egy táblázatot, ahonnan bármikor meríthetsz ötleteket az íráshoz. Gondolom Te is olvasod a szakmáddal kapcsolatos írásokat, így minden héten találkozol 5-10 olyan cikkel, ami gondolatébresztő számodra. Ezeket gyűjts egy táblázatban, egy elmetérképen, vagy egy füzetben, és nézd át rendszeresen.

Amikor kiválasztasz egy témát, amiről írni akarsz, akkor készíts egy listát, amiben pontokba szeded mondanivalódat. Én ezt papírra szoktam felfirkálni, mert az mindig kéznél van.

Rárepültél a témára, így tele vagy jobbnál jobb ötletekkel. Annyi mindenről akarsz írni, hogy a végén tanulmány lesz belőle, ha nem vigyázol. Zabolázd meg a gondolataidat: csökkentsd le a témák számát. Ha ez nehezen megy, akkor szedd szét az eredeti elképzelésedet néhány főbb építőkockára, és most csak egy elemmel foglalkozz.

Lesz néhány ötleted, ami túl jó ahhoz, hogy most elsüsd őket. Megszólal benned a kisördög: Mennyivel jobb lenne majd egyszer egy bevezető kampányban írni erről, ugye?
NEM!
Ne tartsd magadban a jó ötleteket. Kreatív vagy, rengeteget olvasol, nap mint nap új ötletek jutnak az eszedbe, úgyhogy ne halogass!

Versenyezz az idővel
. Használj egy stoppert, amivel mérni tudod, hogy mennyit foglalkozol egy feladattal. Amikor leülsz a géped elé, akkor indítsd el az órát. Légy magaddal könyörtelen: tedd magad elé az órát, és nézz rá időnként. Tik-tak, fogynak a másodpercek, és még csomó dolgod van mára. Húzzál bele!

Ha azt látod, hogy csak ülsz az órát bámulva, akkor állítsd le az órát, és fogj másik feladatba, ehhez pedig térj vissza kicsit később, amikor már összeállt a fejedben, hogy mi a fő mondanivalód. Az én órám 30 percenként jelez, de én grafomán vagyok, imádok írni, és egyszerre több témában írok. Ha neked döcögősebben megy, akkor állítsd be 5 percre a stoppert, és abban az öt percben adj bele apait-anyait.

Írói fortély, hogy használj felsorolásokat a szövegben. Ez nem csak a Te munkádat könnyíti meg, hanem az olvasó is sokkal könnyebben befogadja a mondanivalódat. A második pontban létrehozott lista segítségével ez nem lesz nagy feladat.

Ha elkezded alkalmazni ezt a módszert, akkor egyre többet tudsz majd írni egy nap alatt, és egy-egy írásod jóval hamarabb elkészül majd, mint korábban. Minél kevesebb időt töltesz írással, annál több időd marad arra, hogy pénzt hozó feladataidat elvégezd.

Hiszen ahogy a művelt grúzok mondják:  Time is money.

Neked mennyi időd megy el egy cikk megírásával?

3 hozzászólás a Hogyan írj meg egy cikket 30 perc alatt bejegyzéshez

 • A fülbemászó írás titka | szövegírás blog.hu szerint,
  2010. augusztus 4. szerda 09:51 időpontban:

  […] Itt aztán lesz homlokcsapkodás és félhangosan elsziszegett szitkozódás… De garantáltan mélyebb felismeréseket hoz ez a feketepályás gyakorlat, ezért érdemes kipróbálni. Főleg, ha fajsúlyosabb írással akarsz előállni. Kötelező gyakorlat egy új sales oldal, vagy egy szórólap, DM bevetésekor, aminek a nyomtatási költsége és előállítási ideje is húzósabb, mint fél óra alatt megírni egy blogposztot. […]

 • Pali szerint,
  2011. március 24. csütörtök 14:45 időpontban:

  A Pomodoro technika a fentiekhez hasonló: Kell hozzá egy tojásfőző óra, egy kis tervezés, és mindjárt hatékonyabb lesz a munka.

  Az eredeti honlap angolul:
  http://www.pomodorotechnique.com/

  Az egyik magyar honlap:
  http://hiperkocka.hu/blog/2009/05/10/pomodoro-technique.html/

  Kattints! : )

 • Langmár Zsuzsa szerint,
  2011. március 24. csütörtök 16:13 időpontban:

  Kedves Pali,

  köszönöm a linket. Az a helyzet, hogy én 30 perces egységekre osztom a napomat, és egy asztali stoppert használok.

  Az időgazdálkodásom így átlátható, ami elég fontos, mert óradíj alapon dolgozom az ügyfeleimnek 🙂

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: