main top

A fülbemászó írás titka

2010. augusztus 4. szerda 09:49

fülbemászó írás

Ma egy olyan szövegírói fortélyt mutatok neked, amely egyetlen petákodba sem kerül, mégis mesésen emeli a statisztikai mutatóidat, miközben az olvasóid egyre jobban a bizalmukba fogadnak. Ezzel a módszerrel végérvényesen megszabadulhatsz attól az idegtépő érzéstől is, amikor utólag találsz nyomdai hibát egy marketing anyagodban.
Ja, és azt mondtam, hogy akár már ma kipróbálhatod?

Ha mindössze egy perced van, akkor itt a mai írás tipp dióhéjban:
Ne csak az írásra fókuszálj, hanem az olvasásra is.

Amikor azt mondom, hogy ne csak írj, akkor nem arra gondolok, hogy el kéne menekülnöd a szövegírási feladatod elől egy jó könyvvel a kezedben, hanem arra, hogy amikor már befejezted az írást, akkor koncentrálj arra, hogy mit írtál. És ehhez nem elég, hogy átfutod párszor a szöveget. Ennél többre van szükség, mert ez a szkennelés nem hoz átütő sikert.

Olvasd fel hangosan az írásodat

Talán már veled is előfordult, hogy valamilyen kósza ötlettől vezérelve felvetted a hangodat, mert akartál egy hangfájlt vagy egy videót készíteni, majd amikor visszahallgattad, akkor teljesen kiakadtál.
Ez én vagyok? Tényleg ilyen eszelős a hangom? Erről miért nem szólt nekem senki?! Nincs is nekem szükségem ellenségekre, amikor ilyen jó barátaim vannak…

NE görcsölj! Az embereket nem rázza meg annyira a hangod, mint ahogy azt gondolnád, csak Te érzed rettenetesnek, mert eddig leginkább belülről hallottad magad, és a belső hallásod miatt más hangot kapcsolsz saját magadhoz. Egyébként sem arra akarlak rávenni, hogy hanganyagokat adjál ki a kezedből – csak magadnak fogsz olvasni. Viszont fontos, hogy ezt a belső hangot mindenki hallja, így az olvasód is, amikor az írásodat olvassa éppen. Merülj hát el az olvasód gondolataiban, és nézd meg, hogy milyen reakciókat váltasz ki belőle.

A hangos olvasás óriási előnye

A hangos olvasás ragyogóan fejleszti az írás készségedet, hiszen ennek segítségével kikristályosodnak a gondolataid és letisztul a mondanivalód. Hatékonyabb lesz az üzeneted és javulnak az eredményeid. Hogy miért?

Megráz, amikor egy bekezdés hirtelen véget ér konklúzió nélkül. Recsegnek azok a sarkalatos pontok, ahol nem elég gördülékeny az érvelésed. Sérti a füledet, ahol stílusidegen a fogalmazásod. Kattog az agyad, ahol erőltetett az átmenet két gondolat között.

Így könnyebben rátalálsz a saját stílusodra: kijavítod a fülsértő hibákat, száműzöd a logikai bukfenceket. Megfűszerezed a kedvenc szavaiddal az érdemi gondolatokat, becsempészed a fő üzenetedet a sorok közé, és az illatod átjárja a mondatokat. Az olvasóid érzik, hogy itt jártál.

Nem találod a stílusod?

Gyakran előfordul, hogy egy vállalkozó körülményesebb az írásos kommunikációjában, mint szóban. Annak ellenére, hogy rutinosan tárgyal, és meggyőzően érvel, amikor hírlevelet akar írni, akkor elkezd torgyáni körmondatokat írni, és túlbonyolítja a helyzetet.

Ilyen esetekben szemfelnyitó tud lenni ez a gyakorlat. Ha veled is történt már hasonló, akkor képzeld magad elé Ádámot, a kedvenc ügyfeledet, és tedd fel magadnak a kérdést: „A legjobb vevőmnek, Ádámnak is ilyen stílusban írnék levelet?” Amennyiben a válaszod NEM, akkor írd át újra a szöveget!

EXTRA tipp csak haladóknak: hangos olvasás fogsorvillantás nélkül

Ez a módszer lehet, hogy elsőre kicsit fájni fog, de a hatékonysága felülmúlja az előbbit. Nyomtasd ki a remekművedet és kérj meg valakit, hogy olvassa fel hangosan neked.
Ülj nyugodtan és figyelj minden egyes kiejtett szóra.

Itt aztán lesz homlokcsapkodás és félhangosan elsziszegett szitkozódás… De garantáltan mélyebb felismeréseket hoz ez a feketepályás gyakorlat, ezért érdemes kipróbálni. Főleg, ha fajsúlyosabb írással akarsz előállni. Kötelező gyakorlat egy új sales oldal, vagy egy szórólap, DM bevetésekor, aminek a nyomtatási költsége és előállítási ideje is húzósabb, mint fél óra alatt megírni egy blogposztot.

Bevállalod?

Ha szereted a kihívásokat, és szembe mersz nézni a hibáiddal, akkor vedd elő az egyik sales szövegedet, értékesítési üzenetedet, és kérd meg a kollégádat, hogy olvassa fel neked!
Tökéletes? Meglepődtél? Találtál benne hibát? Elájultál, hogy mekkora király vagy? Belejavítottál?
Örömmel veszem, ha beszámolsz az élményeidről itt a blogban!

9 hozzászólás a A fülbemászó írás titka bejegyzéshez

 • Papp Zoltán szerint,
  2010. augusztus 4. szerda 21:22 időpontban:

  Nagyszerű megfogalmazása egy nagyon is működő módszernek, gratulálok! Teljesen egyetértek, magam is gyakorlom. Igaz, csak az utóbbi időben tudatosult ennek a fontossága, ezért is szeretnélek megerősíteni, hogy minél többek számára váljon gyakorlattá. Köszönöm ezt az értékes bejegyzést!

 • Langmár Zsuzsa szerint,
  2010. augusztus 5. csütörtök 06:04 időpontban:

  Köszi Zoli a visszajelzést.
  Remélem másoknak is sikereket hoz ez az egyszerű, de eszelősen hatékony módszer 🙂

 • Kürtiné Bodnár Klára szerint,
  2010. augusztus 8. vasárnap 19:01 időpontban:

  Ez a módszer valóban működik. Én eddig “ösztönösen” olvastam fel hangosan bármilyen hivatalos levelet írtam. Bizony sokszor átjavítottam az írást, annak ellenére, hogy előtte magamban is átolvastam.
  Köszönöm a többi tanácsot is.

 • Langmár Zsuzsa szerint,
  2010. augusztus 8. vasárnap 19:11 időpontban:

  Örülök Klára, hogy nálad is működik a módszer 🙂

 • Gábor szerint,
  2010. szeptember 8. szerda 16:46 időpontban:

  Kipróbáltam ezt a teknikát és teljessen ledöbbentem.Itt nálad az oldalon, amit most látok életemben először,könnyedén és folyamatossan elolvasom a szövegeket hangosan.A saját weboldalam bejegyzését amit én fogalmaztam meg és gépeltem, hangossan olvasva, nem tudtam folyamatossan elolvasni.Rosszul teszem a szavakat egymás elé vagy mögé és talán a vesszőkkel sem bánok jól.

  Pedig a legjobbat szeretném adni, de hát ezt még gyakorolnom kell. Köszöm!

 • Langmár Zsuzsa szerint,
  2010. szeptember 8. szerda 19:37 időpontban:

  Örülök Gábor, hogy hasznodra volt ez a módszer 🙂

 • Halák Miklós szerint,
  2010. október 29. péntek 09:57 időpontban:

  Akkor most mind az 50 oldalamat felolvasom…

 • Langmár Zsuzsa szerint,
  2010. október 29. péntek 10:35 időpontban:

  Első körben szerintem elég az is Miklós, ha azokat az oldalaidat átnézed, amelyeknek nagyobb a látogatottsága a többinél. Itt is jól jön a Pareto-elv 🙂

 • Gábor szerint,
  2011. február 11. péntek 21:55 időpontban:

  Tökéletesen igazad van! A szemet be lehet csapni, a fület nem…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: