main top

Rendszerezd gondolataidat és az üzleti kommunikációdat elmetérképpel

2011. augusztus 31. szerda 07:37

Mi az az elmetérkép?

A wikipédia szerint “az elmetérkép egy központi fogalom köré csoportosuló fogalomrendszer képi ábrázolása. Legtöbbször képekből, szavakból és vonalakból áll, a felépítés rendszerint tükrözi az ábrázolt fogalmak hangsúlyosságát, egymáshoz való viszonyát.”
Más szavakkal az elmetérkép egy központi elemmel felruházott színes kép, melynek szerepe egy adott gondolat egyszerű, képi megjelenítése.

 

Az elmetérképnek számtalan alkalmazási területe van, széles körben használják az üzleti kommunikációban és a magánéletben egyaránt:

 • jegyzetek készítésére, összegezésre
 • tudás megosztására (pl egyéni és csapatmunka során)
 • problémamegoldásra
 • szövegírás előtt ötleteléshez
 • az ismeretek mélyebb elsajátítására
 • bonyolult ötletek és érvek egyszerű megjelenítésére stb.

Az, hogy Te mire használod, rajtad múlik, ennek csak a képzeleted szabhat határt.

5 ok, amiért az elmetérkép jobb a hagyományos jegyzeteknél:

 • egyszerűbben áttekinthető: ránézel és látod a lényeget
 • az agy könnyebben befogadja az ily módon tálalt információkat
 • gyorsan elkészíthető
 • előadásokon látványos
 • később is rendszerezhetők a felvitt adatok

Milyen ingyenes elmetérképet ajánlunk?

Bubble.us
Online szerkeszthető. Rendkívül egyszerű használni a felületüket. Könnyedén hozhatunk létre látványos elmetérképeket, amiket másokkal megosztva közösen is szerkeszthetsz, majd ha elkészült, egyszerűen le is tudod menteni.

Freemind
Számítógépre, Windows-ra, Mac-re és Linux-ra egyaránt telepíthető szoftver. Használata viszonylag egyszerű, könnyen lehet a csomópontokat vagy azok stílusát másolni, majd szövegként beilleszteni HTML, RTF vagy e-mailes forrásokból. A gondolattérképek számos formátumba lementhetők, például HTML és XML.

Egy következő cikkünkben részletesen bemutatom, hogyan tudod használni a Freemind nevű ingyenes elmetérkép szoftvert.
Addig is nézd meg az alábbi videóban rövid bemutatását:
http://www.youtube.com/watch?v=e72Cw3T9Ycw

Te használtál már elmetérképet? Mik a tapasztalataid?
Ha még nem, ezek alapján nekilátsz a megismerésének?

10 hozzászólás a Rendszerezd gondolataidat és az üzleti kommunikációdat elmetérképpel bejegyzéshez

 • Tornoczky Gábor szerint,
  2011. augusztus 31. szerda 21:48 időpontban:

  Már el sem tudnám képzelni a mindennapi munkámat e segítség nélkül. Nagyon megszerettem, és minden bővebb gondolatmenetet már ide mentek.

  Én ezt használom: http://www.xmind.net/
  Szintén ingyenes, MAC-re is telepíthető

 • Langmár Zsuzsa szerint,
  2011. szeptember 1. csütörtök 08:37 időpontban:

  Köszi Gábor a kiegészítést

 • Takács Noémi szerint,
  2011. szeptember 1. csütörtök 10:02 időpontban:

  Agykontroll – hatékony tanulás (Domján László)kapcsán találkoztam ezzel a remek metódussal – ideje rendesen beletanulnom!

  Koszonom, hogy felhivtad ra a figyelmet, Zsuzsa – tovabbitom is, legyen masnak is hasznara.

 • Langmár Zsuzsa szerint,
  2011. szeptember 1. csütörtök 10:39 időpontban:

  Igazad van Noémi, ezt Domján Laci nagyon jól elmondja az Agykontroll tanfolyamon.
  Dióhéjban itt is beszél róla:
  http://www.youtube.com/watch?v=6U1s6JzxMjM

 • Buzsáki Gábor szerint,
  2011. szeptember 1. csütörtök 13:31 időpontban:

  Zseniális módszer arra, hogy a bennünk rejlő gondolatokat előcsalogassuk. Aki ismeri és használja, nem tud élni nélküle… Kár, hogy a témával kapcsolatban még nem jelent meg egy átfogó hazai könyv. (Vagy nem tudok róla?)

 • Boros László szerint,
  2011. szeptember 1. csütörtök 23:35 időpontban:

  Jópofa dolog, de azért megvan a kézírásnak is a varázsa. Ímádok töltőtollal, puha ceruzával jó papírra írni, s tárgyalás során alkalmasint beszélgetőpartneremet is rábírni arra, hogy gondolataitvesse paíromra, ha mondjuk rajzolni kíván.

  Aztán a papír következő generációs fázisában új,, járulékos információkat is kaphat, s ha teljesen összekuszálódna, – a megismeerés folyamataként átíródik. Eközben foglalkozom a témával.
  Nekem mint megismerési folyamatnak ez a metodikája.

  Ettől függetlenül tetszik a dolog, majd megbarátkozom talán vele.

 • Langmár Zsuzsa szerint,
  2011. szeptember 2. péntek 09:12 időpontban:

  Gábor, én még csak különféle tanfolyamokon, tréningeken találkoztam az elmetérképpel – könyv még nem akadt a kezembe ezzel a témával kapcsolatban. Mondjuk nem is tudom, hogy erről mit lehetne írni 200 oldalon, mert akár egy blogbejegyzésben összefoglalható a lényeg 🙂

  László, én is szeretek papíron gondolkodni – de amikor többen dolgozunk egy projekten, akkor ezzel fel lehet pörgetni az eseményeket

 • Boros László szerint,
  2011. szeptember 3. szombat 07:12 időpontban:

  Zsuzsa – van egy közös papír alapú project módszerem, melyet vagy 15 éve eredménnyel használok, ez pedig a nagy lapozós papír , meg egy marék színes toll – a fontos oldalakhoz pedig ragasztó, s egy nagy szabad falfelület. Az így kialakított “gondolkodó fal” sok ötletet gerjeszt a résztvevőkben. Arra is jó, ha valaki, aki feljegyez valamit, visszakereshető a kézírása. Egyszer egy 2 éves projectet vezettem le így s jó volt 1,5-re visszanézni az egyik szakember akkori álláspontját, amit később – megpróbált másképp magyarázni.
  Ez a rajzoló progi inkább annak jó, aki nem tud szépen rajzolni, de én imádok, úgy hogy maradok a tollnál,

 • Langmár Zsuzsa szerint,
  2011. szeptember 3. szombat 11:10 időpontban:

  Kétségtelen, hogy annak is van előnye, ha az ember kézzel, kreatív megjelenítési formákkal dolgozik. A fiamnak például ezzel a módszerrel tanítottam meg, hogy hogyan memorizálja a verseket.
  Nekem a kézügyességem sajnos kimerül abban, hogy megtanultam gépelni 🙂

 • 7 bombabiztos tipp a sikeres kampányhoz | szövegírás blog.hu szerint,
  2012. szeptember 28. péntek 10:34 időpontban:

  […] Kampányterved a sikeres kampányod lelke. Amennyiben folyamatosan kommunikálsz a potenciális érdeklődőid felé egy hírlevélen keresztül, akkor máris előnyre tettél szert a konkurenseiddel szemben, hiszen minden héten (kéthetente, havonta) hallanak felőled. Ezzel az elképesztően hatékony eszközzel pár hónap alatt kialakíthatod a bizalmat, hiszen képet kapnak az olvasóid a szakértelmedről. Amikor kampányba kezdesz, akkor addig ne kezdj el kommunikálni az akciódról, amíg nincs meg napra, sőt akár órára pontosan lebontva, hogy mikor, hol, kinek és mit fogsz kommunikálni. Fontos továbbá, hogy kampányterved írásban készítsd el. Ahogy a célkitűzésnél is fontos írásban tervezni, itt sem elég, ha fejben megtervezed, hogy milyen lépései lesznek a kampányodnak. Mindent jegyezz fel egy füzetben, vagy rendszerezd a gondolataidat számítógéped segítségével. Hatékony eszköze a kampánytervezésnek az elmetérkép. Ha még nem olvastad, mindenképpen ajánlom elmetérképpel foglalkozó cikkünket. […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: