main top

Mindenki tud szöveget írni?

2012. február 4. szombat 10:32

Biztos vagyok benne, hogy aki elvégezte a nyolc általánost, az megtanult írni, tehát a szó szoros értelmében tud szöveget írni. Ennek némileg ellentmond az az állítás, hogy – bár elméletileg mindenki tud írni –, nem minden szöveget öröm olvasni…

Pedig sok vállalkozó ilyesmin spórol: kiadja a titkárnőnek, hogy írjon „valamit” a céges weblapra, hiszen, véleménye szerint, egy egyszerű tájékoztató megírása nem bonyolult feladat. Általában három negatív dologgal szoktam találkozni, ha arra kérnek, hogy nézzem át a cég üzleti kommunikációját.

  1. Egy többszörösen bővített mondatba belesűrítenek mindent – a végeredményt még Torgyán doktor is megirigyelné. Ilyenkor olyan érzésem támad, mintha valahova rohannánk, és nem lenne idő arra, hogy átgondoljuk a mondanivalónkat. Ennek komoly veszélye, hogy az olvasó alaposan belebonyolódik a témába – általában ilyenkor veszítjük el őt, hiszen elmegy a kedve attól, hogy megfejtse azt, valamikor az elején mire gondoltunk.
  2. Tömérdek szuperlatívuszt használnak a cégek saját termékeikkel kapcsolatban, ami sok esetben annyira túlzó, hogy már szinte elenszenvessé válik. Igen gyakori, hogy ilyenkor sűrűn találkozunk az „óriás” szó 2-3 szinonimájával. Amikor az írás nehezen megy valakinek, akkor döcögve jönnek az árnyalt jelzős szerkezetek. Ilyen helyzetekben Az üzleti kommunikáció titka ( http://www.szovegirasblog.hu/szolgaltatasok/az-uzleti-kommunikacio-titka) c. könyvem 23–24. oldaláról érdemes kinyomtatni az óriás szó szinonimáit (nekem a mai napig ez a gyűjtemény itt van az asztalomon).
  3. A mai világban egyáltalán nem szégyen, ha valaki nem tud helyesen írni vagy fogalmazni. Az viszont kellemetlen, ha a weblapon olyan írást jelentetünk meg, amiben hibák vannak.

Nem mondom, hogy a szövegírás csak és kizárólag a kiváltságosok joga, de ha valaki nem tud szórakoztató és informatív módon írni, mondanivalóját nem gördülékenyen és élvezetesen szerkeszti, akkor ne fogjon hozzá, mert sokat árt vele a cégének.

Igen sokan rendelkeznek azzal a képességgel, amit íráskészségnek nevezünk. Nekik igazán érdemes felturbózni a tudásukat – szövegírói oktatóanyagok, vagy az én blogom tippjei segítségével –, hogy egy egyszerű szövegből érdekfeszítő anyagot varázsoljanak. Ahhoz viszont, hogy valóban professzionális szövegíróvá váljék bárkiből, hosszú évek tapasztalata szükséges.

Szerencsére senkinek nem kell aggódnia, ha nem megy a szövegírás. Nem kell fölöslegesen órákat eltölteni az üres papír vagy a megnyitott szövegszerkesztő előtt. Meglehet, míg én néhány óra alatt megírom azt a szöveget, amire neked szükséged van, az alatt az idő alatt Te a saját szakmádban sokkal értékesebb munkákat végzel. Ha egy óra alatt a saját területeden több pénzt keresel tízezer forintnál, akkor ne kínlódj a szövegírással: bízd szakemberre ezt a részfeladatot, hogy Te azzal foglalkozhass, amiben igazán jó vagy, és amit örömmel végzel!

0 hozzászólás a Mindenki tud szöveget írni? bejegyzéshez

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: