main top

Top 3 funkció a Google Dokumentumokban

2012. február 28. kedd 20:43

Minden bizonnyal Te is ismered már a Google Dokumentumok szolgáltatást, amennyiben még nem használtad, a bejegyzés elolvasása előtt ajánlom figyelmedbe egy korábbi cikkünket, melynek címe: Nagyágyú a kommunikációban.


Mi – a Szövegírásblognál – mindennap használjuk a Google rendszerét, mert megkönnyíti és felgyorsítja a közös munkát. AZ előző Google Docs-ról szóló bejegyzésünkben egy alapszintű gyakorlati útmutatót adtunk, most egy haladóbb szintre lépünk, és néhány meglepően hasznos funkciót mutatunk, melyek biztosan elkápráztatnak majd.

Top 3 funkció a Google Dokumentumokban:
– File-ok importálása, exportálása különböző formátumokban
– Verziótörténet
– Dokumentumok kategorizálása

Fájlok importálása, exportálása

Könnyedén tudsz fel- és letölteni fájlokat a Google Docs rendszerében, így a korábban készült dokumentumokat, szerződéseket, számlákat fel tudod tölteni fiókodba. Ezt kihasználva bárhol, bármikor hozzájuk férsz, ha van internet-hozzáférésed.
A rendszeren belül készült tartalmakat, táblázatokat néhány kattintással le tudod tölteni számítógépedre, és máris továbbküldheted vagy archiválhatod őket.

Dokumentum letöltése a gyakorlatban lépésről lépésre:
1. lépés: nyisd meg a dokumentumot
2. lépés: kattints a bal felső sarokban lévő Fájl menüpontra, majd a kurzorral menj a Letöltés másként menüpontra.
3. Válaszd ki, hogy mely formátumban szeretnéd letölteni (ODT, PDF, RTF, szöveg, word, HTML), és kattints rá.

Google Dokumentumok verziótörténet

A Módosítási előzmények, vagy angolul See revision egy roppant hasznos funkció, ha többen szerkesztetek egy dokumentumot, mert segítségével könnyedén nyomon követhető, ki mikor és mit módosított a dokumentumon. Használata rendkívül egyszerű: kattints a Fájl menüponton belül a Módosítási előzmények megtekintése szövegre, és máris megjelenik a jobb oldalon, hogy mely felhasználó mikor szerkesztette a tartalmat. Csak kattints arra az időpontra, amire kíváncsi vagy, és láthatod, milyen módosítások történtek.

Dokumentumok kategorizálása, gyűjteményekbe rendezése

Ha gyakran használod a Google Docs-ot, mindenképpen érdemes kategorizálnod, hiszen így könnyedén átlátható lesz a rendszer, és sokkal hamarabb megtalálod azt a tartalmat, amire kíváncsi vagy.

Gyűjtemények létrehozása a gyakorlatban:
1. lépés: a Dokumentumok főoldalon kattints a Létrehozás gombra, majd válaszd ki a Gyűjteményt.
2. lépés: nevezd el a gyűjteményedet, ami bal oldalon a Saját gyűjtemények alatt fog megjelenni.
3. lépés: a bal egérgomb nyomva tartásával helyezd bele azokat a tartalmakat, amiket abban a kategóriában szeretnél tárolni.

Ha eddig nem tetted volna, akkor próbáld ki a Google Dokumentumokat. Nekem évekkel ezelőtt az Elit-Info vezető SAP mérnöke, Kruska Tibi mutatta meg a Gmail-ben rejlő csodákat, és a mai napig hálás vagyok érte. Minden vállalkozónak szívből ajánlom, mert nagyon megkönnyíti a mindennapokat, rendkívül egyszerű a használata, és bárhonnan elérhetőek, szerkeszthetőek a feltöltött tartalmak.

Te milyen gyakran és mire használod a Google Dokumentumokat?

3 hozzászólás a Top 3 funkció a Google Dokumentumokban bejegyzéshez

 • Zoli szerint,
  2012. február 29. szerda 12:26 időpontban:

  S mily’ csodálatos, hogy a Nagy Testvér minden dologról tud.

  Én személy szerint nagyon csodálom a G rendszert, mert piszok jó, de vannak, akik óvatosak, hogy mit osztanak meg már a nagy “kánaánban”.

 • László szerint,
  2012. február 29. szerda 13:50 időpontban:

  Köszönöm szépen az információt. Nagyon ritkán használtam, mert nem ismerem. De most mindenképpen kipróbálom.

 • Hatalmas változás a Google Dokumentumok háza táján | szövegírás blog.hu szerint,
  2012. augusztus 7. kedd 09:23 időpontban:

  […] Nagyágyú a kommunikációban Top 3 funkció a Google Dokumentumokban […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: