main top

Hatalmas változás a Google Dokumentumok háza táján

2012. augusztus 7. kedd 09:22

Ha használod vagy használtad a Google Dokumentumokat, valószínűleg Te is észrevetted, hogy a Google bevezette új szolgáltatását, a Drive-ot, ami felváltotta a Dokumentumokat. Azonban ez nem egy névcsere volt, annál sokkal komplexebb, és a felhasználók számára nagy előnyöket tartogat. Cikkünkben bemutatjuk neked a Google Drive-ot, ami minden bizonnyal nagyon fog tetszeni.

A Google Drive kezdetei

A Google 2012. április 24-én jelentette be Drive névre keresztelt szolgáltatását, amit fájlok tárolására, szinkronizálására és szerkesztésére használhatunk.

Nem egyedülálló a szolgáltatás, hiszen már korábban is voltak hasonló felhő alapú szolgáltatások, mint például a Dropbox vagy a Microsoft SkyDrive. Legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni a szolgáltatást, ha egy pendrive-hoz hasonlítjuk, hiszen bárhol elérheted a fájljaidat, dokumentumaidat, ahol van internet. Ahogy az előbb említett felhő szolgáltatásokhoz, a Drive-hoz is készült asztali alkalmazás, ami Windowsra, Macre és Linuxra egyaránt letölthető. A program segítségével úgy töltheted fel és rendszerezheted tartalmaidat, mintha számítógépen pakolnád egyik mappából a másikba őket.

A Google Drive 5 legnagyobb előnye

• felhasználóbarát
• 5 GB tárhely ingyen
• pillanatok alatt elérheted Gmail fiókodból
• könnyű a tartalmak megosztása
• okostelefonodról is elérheted tartalmaidat

A Google Drive nagyon praktikus otthoni használatra és vállalkozásod számára egyaránt. Ha Google Drive-ra mented a családi nyaralás fényképeit, történhet bármi a számítógépeddel, a fotók nem fognak elveszni. S ahogy már egy kapcsolódó cikkünkben írtuk, mi, a Szövegírásblognál minden nap használjuk a Google Drive-ot (korábban Google Dokumentumokat), hiszen így egy dokumentumon akár egyszerre is dolgozhatunk, szerkeszthetjük egy időben. Hasznos az a funkció is, hogy egy kattintással megnézhetjük, melyik felhasználó mit módosított a dokumentumon.

Úgy tűnik, a Google nem elégszik meg jelenlegi szolgáltatásaival, folyamatosan fejleszt, újít, és arra törekszik, minél kényelmesebbé tegye az otthoni és üzleti felhasználók mindennapjait.

Korábbi cikkeink a témában:

Nagyágyú a kommunikációban
Top 3 funkció a Google Dokumentumokban

Te használod már a Google Drive-ot?
Hogy tetszik, mit szeretsz benne?

5 hozzászólás a Hatalmas változás a Google Dokumentumok háza táján bejegyzéshez

 • Csillag Zsolt szerint,
  2012. augusztus 8. szerda 09:48 időpontban:

  Annyira fontosnak tartjuk a Google Drive-ot és a Google Dokumentumokat, hogy az üzleti alkalmazásainkhoz kifejlesztettünk egy szinkronizációt, mely oda vissza tud kommunikálni a Google dokumentumokkal és naptárral.

 • Szilvi szerint,
  2012. augusztus 8. szerda 11:15 időpontban:

  Én is régóta használom a Google Dokumentumokat, ami már a Google Drive előtt is óriási segítséget jelentett ha az ember csoportban vagy néha több különböző helyről dolgozik. A mostani fejlesztéseknek pedig még ennél is több előnyük van.

 • Sumi5 szerint,
  2012. augusztus 10. péntek 12:18 időpontban:

  Kezdetektől használjuk a google drive-ot. Egy nagyon hasznos funkciót még kiemelnék: tárolja a file-ok előző verziót, így egy esetleges rámentés esetén vissza lehet állítani az eredeti fájlt dátum alapján. (ez a része csak a webes felületen működik)

 • Farkas Zoltán szerint,
  2012. augusztus 13. hétfő 12:14 időpontban:

  Én igazán szkeptikus vagyok az ilyen szolgáltatásokkal kapcsolatban. Nem is legfőképp egy felhő alapú tárolás “biztonsága” miatt. (Az lópikula)

  Nekem annyira furcsa, hogy mindannyian rózsaszín felhőket látva örömmel rohanunk igénybe venni az ilyen, és ehhez hasonló ingyenes szolgáltatásokat. Úgy, hogy nem látjuk ennek az igazán komoly veszélyét, amit a jövő tartogat velük kapcsolatban.

  Persze pont ezért működnek ezek kiválóan. Ma már számtalan szolgáltatás létezik, amivel kapcsolatban teljesen természetesnek érezzük, hogy pénzt gombolnak le rólunk értük. Sőt! Ha valaki (mondjuk én) szót emel ellenük, akkor vasvillával rohanunk neki, védve kiszipojozóink érdekét.

  Számomra az egyik legrégebbi és legdurvább példa a bankrendszer. Ott a pénzünk, használják. Virtuálisan megsokszorozva használják és fialtatják. Ennek ellenére mi fizetünk érte számlavezetési díjat, átutalási jutalékot, stb…

  Természetes. Ugye? Hiszen szolgáltatást nyújtanak. De nem! Használják a MI pénzünket. Felhasználják azt. Ma már meg sem kerülhetjük őket. Csak rajtuk keresztül mehet minden. Függünk tőlük. És ez a lényeg. Ha valaki ügyesen el tudja érni, hogy függjünk tőle, függjünk a szolgáltatásától, akkor utána azt csinál, amit akar. A heroinos példa itt nagyon erős. De sajnos nagyon jól reprezentálja azt, ahogy működünk, ahogy agyunkra hatni lehet.

  Először a beetetés. Aztán, ha már nem tudunk meglenni nélküle, akkor könyörtelenül bevasalják rajtunk az árát. A különbség pusztán az esemény lefolyásának az időtengelyen mért nagysága. Ami néhány naptól jó néhány emberöltőig terjedhet. Ilyen nagyságrendben pedig már teljességgel észrevehetetlen. Ami engem elszomorít, hogy saját életünkben sem vesszünk ezt észre…

  Ma jó kis cikkeket olvashatunk arról, hogy miért ne használjunk ingyenes tárhely szolgáltatást. Nem megbízható, korlátozott, akadozik, elveszhet az egész honlapunk. Hiszen ingyenes, nem vállalnak felelősséget. Ne is várjuk tőlük, hiszen ingyen adják. (Egyébként meg állandóan erőltetnek egy fizetéses megvásárlására.)

  Mi van, ha mindenünket feladjuk, ami tényleg a miénk. Amiért mi magunk tartozunk felelősséggel. Ami csak a mi tulajdonunk. Mi van, ha más kezére játsszuk személyes adatainkat, privát életünk legapróbb részleteit. (Már ezt tesszük: Facebook, IWIW, MySpace, stb.) Üzletünk, vállalkozásunk működésének nem csak féltett titkait. Mi van, ha ezekkel kapcsolatban függeni fogunk valakitől. Nem pont azt veszítjük el, amiért vállalkozók, mások akartunk lenni?

 • Kovács Szilvia szerint,
  2013. január 21. hétfő 21:16 időpontban:

  Előre bocsájtom, hogy nem ismerem még a Drive-ot, tehát igazából nem ismerem a hihetetlen előnyeit sem.
  Viszont ahogy olvastam a lelkes hozzászólásokat, pontosan azok a kérdések merültek fel bennem is, mint Farkas Zoltánban.

  Ki garantálja azt, hogy ha felteszem egy “felhőbe” a személyes dokumentumaimat, árajánlataimat, üzleti adataimmal spékelt leveleimet, vagy éppen családi fotóimat, akkor soha és senki nem fog visszaélni vele? Miért kellene elhinnem, hogy teljesen jóhiszemű, szelíd báránykák őrzik minden titkomat egy felhőn?

  Amikor a NASA-hoz is be tud törni egy tinédzser, akkor pont mi bízzunk az internet biztonságában? Igaz, a NASA nagyobb kihívást és nagyobb bravúrt (“szakmai sikert”) jelenthetett…

  Friderikusz szavaival élve: “Amit egyszer felteszel az internetre, azt onnan már soha többé nem szedheted le, örökre ott marad.”

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: