main top

7+1 gyakori szövegírási hiba

2013. január 23. szerda 16:24

Múlt héten előadást tartottam a MarketingMedvén, ami után rengeteg kérdés érkezett a szövegírással kapcsolatban. Legtöbben arra voltak kíváncsiak, melyek azok a tipikus szövegírási hibák, amelyeket a kezdő szövegírók elkövetnek. Összegyűjtöttük neked a 7+1 leggyakoribb szövegírási hibát, ha ezeket elkerülöd, máris mérföldekkel jobb szövegíró leszel.


Szöveget írni mindenki tud.
Profi szöveget írni azonban lényegesen kevesebbet.

Bár elég szubjektív, hogy kinek milyen szövegek tetszenek, léteznek olyan általános irányelvek, amiket követve olyan szövegíróvá válhatsz, akinek az írásait mindenki szívesen, nagy élvezettel olvassa.

Ahogy a legtöbb készség terén, a szövegírásban is lehet fejlődni némi gyakorlással. Írj minél többet, akár többféle témában. Tervezz be a naptáradba rendszeresen időt, amikor ezzel foglalkozol. Ha profi szöveget szeretnél írni, akkor ezzel az egy lépéssel sokat tehetsz az írott kommunikációd javítása érdekében.

 

Hogyan írhatsz ütős szövegeket?

Szeretnéd, ha reklámod, értékesítési oldalad konverziója emelkedne?

Létezik néhány szövegírási fortély, amiket valószínűleg Te magad is sejtesz, mégsem állt eddig még össze a kép. Ha nem az a célod, hogy profi szövegíróvá válj, csak egyszerűen a saját weblapod hatékonyságát akarod növelni, akkor is érdemes megfogadnod ezeket a tanácsokat.

Ha olyan szövegeket szeretnél írni, amik mágnesként vonzzák a vevőket, érdemes kicsit olvasnod a témában, aztán pedig gyakorolnod. De ne aggódj, mert ezen a folyamaton számos vállalkozó és minden profi szövegíró keresztül ment, hiszen senki sem úgy születik, hogy tökéletesen tud fogalmazni.

 

7+1 gyakori szövegírás hiba, melyeket elkerülve egy szempillantás alatt profibb szövegíró leszel

  • T/1 helyett E/2: nem mi, hanem Te. A monitor előtt nem a célpiacod ül, hanem egyetlen egy olvasó. Őt szólítsd meg, hozzá beszélj, ha fel akarod emelni. Ez alól kivétel, amikor egy gyakori problémáról beszélsz. Nem akar azzal azonosulni, hogy vannak lúzerek, ezért a negatívumok terén érdemes általánosítani.
  • Amennyiben túl sok helyen használsz felkiáltójelet, az megtörheti az olvasó lendületét. Ha az írásodban halmozod a felkiáltójeleket, akkor az olyan, mintha ordibálnál a látogatóddal!!! (Ugye, hogy ez téged is zavar?)
  • Ha túl sok kérdőjelet használsz, szintén tartalmad ellen cselekszel, hiszen ha 4-5 kérdést teszel fel nekem egymás után, azzal összezavarod az elmémet. Most kezdjek el gondolkodni az első kérdésen? Vagy inkább a második kérdéseden törjem a fejem? Mi ez a harmadik kérdés? Tényleg azt akarod, hogy megőrüljek a kérdéseidtől?
  • Nincs tagolva a szöveg. Senkinek sincs kedve nekiállni egy átláthatatlan, tagolatlan szöveg olvasásához. Sokkal könnyebben át tudja olvasni az írásodat az érdeklődő, ha időnként kiemelsz egy fontos gondolatot. Ezzel időt spórolsz meg neki, amit értékelni fog.
  • „Túlformázott”: sok a felesleges kiemelés, sorkizárt – balra igazított, középre igazított – egy szövegen belül stb. A kevesebb néha több.
  • Ha nem használsz elég jelzőt, szöveged túl hivatalosnak hathat, unalmassá válik. Kápráztasd el őket egyedi képekkel, és figyelemfelkeltő megfogalmazásokkal, mert akkor fog emlékezni rád később is.
  • A hivatalos stílus megfelelő az önkormányzatoknál és néhány B2B üzletágban, de könnyen lehet, hogy a Te céged szövegeiben érdemes kerülni.
  • Az idegen szavak gyakori használata, a túl bonyolult szöveg szintén ellened dolgozik. Fogalmazz úgy, hogy célpiacod megértse mondandódat. Ha egy nyolcadikos gyerek érti az üzenetedet, akkor a vevőid sem állnak meg az olvasásban.

 

A gyakori hibák elkerülése mellett érdemes webszövegeidet legfontosabb kulcsszavaidra igazítanod, hogy a keresőkben is előkelő helyre kerülhess.

Melyek a legjobb kulcsszavaid?

Ha még nem tudod biztosan, melyek azok a kifejezések, melyre célpiacod keres, mindenképpen érdemes egy profi kulcsszókutatásra beruháznod. Egy átfogó kulcsszókutatás a magyar piacon 50-100 ezer Ft között mozog. Mi, a Szövegírásblognál 60 ezer Ft-ért végezzük.

Profi kulcsszókutatás akár ingyen

Ha részt veszel januári játékunkon, akár tiéd lehet az ingyenes kulcsszó kutatás:
Jelentkezz Kulcsszókutatás játékunkra.

Tetszett a bejegyzés?
Ha eddig nem tetted meg, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy elsők között értesülj az üzleti kommunikációdat érintő pszichológiai trükkökről. Ezeket az elképesztő fortélyokat megismerve és beépítve az értékesítési folyamatodba, Te is rengeteg pluszbevételre tehetsz szert.

0 hozzászólás a 7+1 gyakori szövegírási hiba bejegyzéshez

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: