main top

Így használd a referenciákat online kommunikációdban

2014. július 30. szerda 14:55

Létezik egy magyar mondás, amivel nem értek egyet. Így hangzik: Az öndicséret büdös. Nos, próbáld ezt meg elmagyarázni egy amerikainak. Két lehetséges kimenetele van: vagy értetlenkedik, vagy szimplán a képedbe röhög. Én is úgy gondolom, hogy az online kommunikációban igenis helye van erősségeid hangsúlyozásának és a magabiztos kisugárzásnak, de tény, hogy erre van egy százszor hatékonyabb és ezerszer elfogadottabb módszer is.

Referenciák: az online kommunikáció jolly jokerei

Aki feliratkozott ingyenes online kommunikációs minikurzusunkra, az pontosan tudja: soha ne magunkról beszéljünk, hanem az ügyfeleinkről! Hogyan tudja meg a nagy Ő, hogy milyen nagyszerű vagy? A korábbi dicsérő szavakat használd erre! 

Egy nagyon egyszerű példa

Képzeld el, hogy odaállok eléd a következő szöveggel: Én verhetetlen teniszjátékos vagyok. A wimbledoni döntősök szintje alatt bárkit laposra verek, és csak azért lettem online kommunikációs szakember, mert azt még annál is jobban csinálom.
Azt hiszem, elég nagyképűnek tartanál. Most pedig olvasd el ezt a szöveget úgy, hogy egy régi sporttársam és ügyfelem mondja rólam, teljes ámulatban. Máris elgondolkodtatóbb, ugye?

Hogyan szerezz referenciákat?

A legtöbb cégvezető tisztában van az online kommunikáción belül a referenciák helyével. Ha Te azonban még nem kezdted el gyűjteni őket, azt javaslom, így kezdj neki:

  • keresd fel az eddigi legjobb ügyfeleidet, és kérj tőlük egy rövid ajánlást. Segítségül kérdezd meg őket, mely termékedet szeretik a legjobban, és miért. Ha valóban elégedettek, ritkán tagadják meg ezt a szívességet.
  • egy sikeres üzlet után kezdj el küldeni vásárlóidnak elégedettségi kérdőívet. Kérdezd meg, tetszik-e neki a terméked, mit szeret benne különösen, illetve ajánlaná-e másoknak. Nem mellékesen ez a további fejlődés szempontjából is jó visszajelzés lehet.

Helyesírási, stilisztikai hibák? Adj hálát értük!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a tökéletes helyesírás elengedhetetlen az igényes cégek online kommunikációjához. Ha azonban referencia érkezik csupa kisbetűvel és 24 felkiáltójellel, még véletlenül se javítsd! Úgy tedd közzé, ahogyan azt írója megteremtette: innen látszik, hogy valódi. Minél sokszínűbb a referenciád stilisztikai, helyesírási palettája, annál hitelesebb. A nagyon egyforma ajánlások könnyen gyanút keltenek: mert tedd a szívedre a kezed, referenciát akár Te is írhatnál…

Legjobb barátaid az online kommunikációban…

Rengeteg céges honlapnak van egy Rólunk vagy Vélemények, esetleg Referenciák menüpontja, melyben az ajánlásokat gyűjti. Ez jó, de ha ez az egyetlen hely, ahová referenciáik eljutnak, akkor olyanok lesznek, mint a műkincsgyűjtők, akik egyetlen szobába zsúfolják be felbecsülhetetlen gyűjteményeiket. Te ne ess ebbe a hibába! Ügyfeleid ajánlásai online kommunikációd ékkövei: viseld őket büszkén!

  • Nem érzed elég ütősnek online kommunikációdat? Dobd fel értékesítési (sales) szövegeidet néhány remek ügyfélvéleménnyel!
  • Új terméket vezetnél be? Tuningold fel a bizalmat egy-két referenciával!
  • Ötletre van szükséged hírleveledhez? Egy elégedett ügyfél ajánlása nem csupán jól mutat, hanem gondolatébresztő is.
  • Növelni akarod Facebook rajongóid számát? Oszd meg legutóbbi sikersztoridat a vásárlód szemszögéből!

Minden egyes referenciát gondosan őrizz meg: ők lesznek a legjobb barátaid online kommunikációdban, melyeket bármikor felhasználhatsz – akár többször is.

Mi is szorgosan gyűjtjük ügyfeleink véleményét, észrevételeit. Tudni szeretnéd, mit mondtak rólunk, akikkel már együttműködtünk? Menüpontunkban böngészhetsz köztük. 

 

0 hozzászólás a Így használd a referenciákat online kommunikációdban bejegyzéshez

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: