main top

7 váratlan hiba, ami befurakodhat a webszövegedbe

2015. április 7. kedd 16:35

A kezdő szövegírókkal és a szakma öreg rókáival is előfordul, hogy valami nem az igazi az elkészült művel kapcsolatban. De vajon hol lehet a probléma? Az alábbi felsorolás segít elkerülni azokat a hibákat, amik ártanak webszövegednek.

 

1. A webszöveg célcsoportja: ismeretlen
Ne próbálj meg minden internetezőt megszólítani! Ez ugyanis lehetetlen. Keresd meg az ideális célpiacodat, és nekik, csak nekik kommunikálj! A többi úgysem vásárol tőled, vagy rossz vevő lesz. Nem veszítesz semmit, ha a világ többi részét figyelmen kívül hagyod.

2. Ne csak a szövegre, az olvasóra is gondolj!
Amikor írsz, mindig tartsd szem előtt, hogy nem magadnak írsz, az olvasót szeretnéd megnyerni! Fordulj felé szimpátiával. Próbáld elképzelni a stílusát, és úgy írj. Egy kicsit saját magát kell látnia a webszövegedben. Minden igyekezeted halálát jelenti, ha az olvasót nem köti le a szöveg, és továbbkattint. Ezt nem hagyhatod!

3. Itt a lényeg, hol a lényeg
Ne gondold azt, hogy a célozgatások és a burkolt utalások agyafúrt módon segítenek hozzá üzeneted sikeréhez. A legcélravezetőbb megoldás az, ha tisztán és nyíltan fogalmazol. A sorok között ugyanis sokan nem tudnak, vagy nem is akarnak olvasni.

4. Ne feledkezz meg a formáról!
A túlzsúfolt, apróbetűs szöveg azonnal elriasztja az olvasókat. Egy szellős felsorolás, egy jól megválasztott betűtípus egyszerű és nagyszerű megoldás. Ne félj használni kiemeléseket, aláhúzásokat. De ne ess túlzásba, a Caps Lock és a felkiáltójelek túlzott használata szakszerűtlen hatást kelt (hacsak nem tinilányok a célpiacod)!

5. Nem az angol királynőnek írsz!
A webszöveg nyelvezete nem kell, hogy kifinomult és fennkölt legyen. Sokszor hatásosabb, ha írásodban megjelennek a köznyelvben éppen kedvelt szavak, rövidítések. Haladj a korral, az online tökéletes terepet biztosít arra, hogy változatos és szellemes üzeneteket fogalmazz meg.

6. Ne a konkurenciával törődj!
Lehet, hogy a vetélytársaid valamiben jobbak, de erre ne hívd fel a figyelmet! Soha ne másold a szakma vezéreit, vagy a környezetedben lévő riválisokat! Van, amiben Te vagy a legjobb, beszélj arról. Manapság a hitelesség az egyik legnagyobb erény.

7. Ne hidd, hogy kőbe van vésve!
Sok tippet és szabályt olvashatsz a különböző felületeken (például maximum 7 szóból állhat egy cím). A webszövegek világában nincsenek kőbevésett szabályok. Ismerd azokat, de nem visz el a rendőrség, ha időnként megszeged őket, ha az jobban esik. Figyeld a trendeket, és alkalmazkodj ahhoz, hogy mit és kinek szeretnél közölni!

Tetszett a cikk? Máskor is szívesen olvasnád tippjeinket?
Iratkozz fel hírlevelünkre a jobb oldalon, hogy mindig értesülj a friss cikkeinkről!

0 hozzászólás a 7 váratlan hiba, ami befurakodhat a webszövegedbe bejegyzéshez

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: