main top

Miért jó szövegírónak lenni?

2015. április 28. kedd 09:00

Ráz a hideg a szövegírástól?
Valamiért, kényszerből Rád sózta valaki a fogalmazós melót?
Hidd el, jobb nem is történhetett volna veled!

Most elárulom, hogy miért jó leülni időnként, és neked, nem másnak megírni egy cikket. Egy blogbejegyzést. Egy beszámolót. Egy aloldalt. Akár izgattak eddig is a szövegírói feladatok, akár csak kényszerből lettél “kolléga”, érdemes továbbolvasnod.

Szövegírónak lenni ugyanis nagyszerű.

Akkor is, ha nem töltőtoll volt a jeled az oviban. Vagy mindig inkább hallgattál, mint beszéltél.
Megmutatjuk azt a 4 alapvető okot, amiért a szövegírók gyakran a cég legjobb munkatársaivá válnak.

Lássuk, mit tesz velünk az írás?

     1. Elrendezi a gondolatokat

Volt már olyan élményed, hogy egy bonyolult problémáról meséltél egy barátodnak, és a kirakós darabjai beszéd közben álltak össze? Nem véletlen: már csak attól, hogy szavakba öntöd a gondolataidat, minden sokkal tisztább lesz. (A pszichológusok is így gyógyítják a betegeiket.) Ha pedig ezt írásban végzed, még egyértelműbbé válnak az összefüggések.

Egy vállalkozás működésében elég logikusan hangzik, hogy az legyen a szövegíró, aki a legjobban ismeri a cégét. Amire senki nem gondol: azért ismeri a legjobban a céget, mert ő a szövegíró! Az ő fejében a legvilágosabbak a miértek és a hogyanok.

 2. Frissen tartja a szövegíró elméjét

Nem mindenki blogol, de aki igen, az pontosan tudja, hogy az ihlet nem jön menetrendszerűen. Folyamatosan keresni kell új ötleteket, témákat. Fárasztóan hangzik? Ellenkezőleg!

Így néz ki ez a való életben: az egyszeri szövegíró ötletért kutat a világhálón, és mire észbe kap, elolvasott 6-7 cikket a szakmájában, és újra rájön, mennyire izgalmas is, amivel foglalkozik. Nem hiszed? Próbáld ki! Milliószor láttuk – és persze tapasztaltuk – ezt. És persze, járulékos haszonként, a szövegíró folyton naprakésszé válik a szakterületén.

3. Ledönti a belső akadályokat

Elmondom, miért utáltatják meg a legtöbb emberrel a szövegírást már jó hamar, gyerekkorban.
Az írás nem más, mint mesélés. Mikor jó mesélni?

  • Ha egy számunka kedvelt, jól ismert témáról mesélünk
  • Ha szeretjük, ismerjük azt az embert, akinek mesélünk.

Ehhez képest milyen feladatokat kaptunk az iskolában? “Írj levelet képzeletbeli barátodnak a szülővárosodról!” “Írj érvelést angolul, miért fontos a tömegközlekedés!” Ha csak a nyári élményekről kell írni, valószínűleg már megkönnyebbülten lélegeztél fel, mert arról legalább volt fogalmad.
Ezeket a helyzeteket elképzelni is komoly mutatvány volt, nemhogy megírni…

És mindez kinek a kezébe került? A tanáréba.
Tudtál úgy mesélni neki, ahogy egy jól ismert, hozzád közel álló embernek tetted volna? Aligha. Egy Tőled teljesen idegen stílust várt el egy idegen ember, kb. 10 éves korodban… Csoda még, hogy ennyi félelem és görcs maradt az emberekben a szövegírással kapcsolatban?

Elárulom, hogy a szövegírói tréningünkön és a mentorálások során azt a legnehezebb megtanítani, hogy a szövegíró végre engedje el magát. Mert amilyen az ő stílusa, az teljesen jó.

Ha veszed a fáradságot és legalább nekiülsz az írásnak, akkor rájössz, hogy semmi másra nincs szükséged, csak tudásra a témádról.
A többi jön magától.
Nem a tanárodnak és nem a vakvilágnak írsz, hanem olyan embereknek, akikkel nap mint nap találkozol.

Ezt felismerni, és a szorongástól megszabadulni hatalmas megkönnyebbülés.

4. Hálás! 🙂

Ránézel a szövegedre és kész. Kerek egész. Alkottál valamit, ami:

  • segíteni fog a bevétel- és közönségszerzésben,
  • a Te saját, kreatív terméked,
  • kész van, befejezted, képes voltál rá.

Pozitív visszajelzéseket fogsz kapni. Követőid lesznek. Esetleg találsz érdeklődő partnereket. Megnő a forgalmad. Emelkedik a szakértői státuszod. Rájössz, hogy sokan kedvelik a stílusod.
Borítékolom, hogy büszke leszel magadra.

És a következő alkalommal már szívesebben ülsz neki gépelni.

Ha érdekel, hogyan állítsd a képességeidet az álmaid szolgálatába, Neked szól szakértői státuszépítő tréningünk május 27-én – ott sok egyéb tévhitről is lerántjuk a leplet.
Tarts velünk, és ismerd fel, mennyi fegyver van a kezedben a sikerhez!

 

 

0 hozzászólás a Miért jó szövegírónak lenni? bejegyzéshez

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

A legjobb sémákra épülő szövegírási stratégiák, amiket magyar vállalkozók egy maroknyi csoportja már titokban sikerrel használ...
Értesülj elsőként a szövegírási tippekről - csak add meg a keresznevedet és e-mail címedet és máris alkalmazhatod a titkos technikákat!

Email címed:   Keresztneved: